A HITS története


Hazánkban is tapasztalható az a nemzetközi tendencia, hogy az intelligens, számítógépekkel, szoftverekkel támogatott rendszerek egyedi megoldásokon alapulnak, ezért összekapcsolásuk, esetenként fejlesztésük és működtetésük is nehézkes. A közúti ITS-ek (Intelligent Transport Systems - Intelligens közlekedési rendszerek) esetében a konformitás és fejleszthetőség problémájának megoldására alakították ki az Európai ITS Keretszerkezetet (European ITS Framework Architecture - ld. EITSFA története menüpont). A HITS az EITSFA hazai változata.

Magyarország a KAREN és FRAME fejlődését a kezdetektől nyomon követi. A 2002. évben indult egy kísérleti projekt az ÁKMI Kht. (ma: Magyar Közút) kezdeményezésére, melynek keretén belül megvizsgáltuk a European ITS Framework Architecture magyarországi alkalmazhatóságát. Kiválasztottuk az autópályák forgalomirányításához elengedhetetlennek vélt felhasználói igényeket, a forgalomirányítás, az eseménykezelés és az út közbeni információs támogatás területein, és megvizsgáltuk az ezekhez illeszkedő funkcionális szerkezetet. Megkerestük a közlekedés néhány szereplőjét, és kérdőívekre kapott válaszok alapján felmértük az ITS rendszerek akkori magyarországi helyzetét. Szigetszerű fejlesztéseket találtunk, amik indokolttá teszik az egységes fejlesztési keretet nyújtó Magyar ITS Rendszerfejlesztési Keretszerkezet létrehozását.

A következő évek során véglegesítésre került az EITSFA magyar változata, így a felhasználói igények, funkcionális szerkezet és fizikai szerkezet elkészítésének leírása már elérhető dokumentáció formájában.

Mérföldkövek a HITS történetében:
  • 2002-2003. Kísérleti alkalmazás, kutatás az EITSFA használhatóságára az ÁKMI (ma: Magyar Közút) megbízásából
  • 2004 A háttéradatbázis első szintje feldolgozásra kerül.
  • 2005 Elindul egy országos felmérés az egyedi, hazai igényeket leíró lista kialakítására vonatkozóan.
  • 2006 A Magyar ITS Keretterv teljes dokumentációja kialakul, és egyedi elnevezést is kap, az európai társelnevezés alapján: Hungarian ITS Framework Architecture, rövid nevén HITS.
  • 2006 HITS alkalmazása CONNECT projektekben.
  • 2007 Az addig elkészült magyar részek összegyűjtése, az EITSFA aktuális változata alapján a keretszerkezet frissítése, a Selection Tool szoftver honosítása pilot verzióban, amely a HITS használatát megkönnyíti.
  • 2008 Cél a szoftver teljes honosítása, magyar alkalmazás elérhetővé tétele az internetoldalon, valamint a keretszerkezet ismertségének növelése szóróanyagok, tájékoztatók és szakmai fórumok, vitanapok során.
  • 2009 Új, javított verzió a Selection Tool honosított változatára.