Mire használható a HITS?


Egy egyszerű példával szeretnénk rávilágítani, mit takar a keretszerkezet sok száz oldala valójában.

Tételezzük fel, hogy egy mérnök egyik reggel elhatározza, hogy vesz egy autót.

A mérnök autóvásárlását az az alapvető igény generálja, hogy a mobilitási igénye meghaladja a közösségi közlekedés kínálatát. Szakmájából kifolyólag a döntés előtt alaposan felméri a kiindulási paramétereket.

Első körben megvizsgálja, hogy milyen célokra fogja ezt az autót használni. Más típusú autót vesz, ha városi forgalomba szánja, vagy ha vidéki, esetleg szélsőséges terepi viszonyok között fogja a jövőben használni. Nem mindegy, hogy milyen meglévő körülményekhez kell azt illeszteni. Ha mindeddig ugyanolyan típust használt, amivel elégedett, továbbá azonos szervizbe hordta a felesége kocsiját, akkor meg fog maradni a jól bevált márkánál. Fel kell mérnie továbbá azokat az érintetteket, akik kapcsolatba fognak kerülni a beruházással. Figyelembe kell vennie a felesége elvárásait (ne legyen fekete), a gyermeke igényeit (legyen hely a kerékpárnak) és egyéb családi vonatkozásokat (elférjen a kutya is). Igényei szerint az autónak meg kell felelnie az összes európai előírásnak, és a legutóbbi fejlesztésekkel kell rendelkeznie (ABS, ESP, ASR, BAS, ETS stb.). Elvárása továbbá a beépített navigációs rendszer, amelynek a saját nyelvén kell értesítenie az útvonalról, de minden európai országot ismernie kell. A fentieket egy rendszer beszerzésére levetítve a HITS felhasználói igényeinek listáján kell csupán végigfutnia. Ez hasonló ahhoz, mintha minden átgondolásra szükséges szempontot valaki egy papírra felírt volna, amiből ki lehet válogatni a számára megfelelőket.

Ha a párhuzamot folytatjuk, az így előállt igény-listával már elmehetne a boltba, és azt odaadhatná az eladónak. Az eladó megkapná a sokoldalas listát, amelyet hosszasan boncolgatva rájönne, hogy nincs ilyen autójuk.

A mérnökünk azonban - precíz ember lévén - összesíti, és funkciókkal fedi le az előzőekben összegyűjtött igényeit. Az átlátható, jól átgondolt funkcionális terv, amelyhez az anyagi eszközöket is hozzárendelte, egy városi használatra javasolt, kombi autó képét vázolja fel, minden lehetséges extrával. A terve ezen a szinten már felveheti a versenyt egy közbeszerzési eljárás műszaki dokumentációjával. Ezt a második szintet lehet előállítani a rendszerek esetében a HITS funkcionális szerkezettel, aminek végeredménye diagramokban ábrázolható, sematikus váza az elképzelt rendszernek. A HITS szoftvere az igényekhez automatikusan, illetve felhasználói döntések alapján hozzárendeli a funkciókat, adatbázisokat és adatfolyamokat, tehát segít előállítani a funkcionális szerkezetet.

Ilyen egyszerű lenne a HITS használata, ha autóvásárlásra tervezték volna. Valójában a közúti intelligens eszközök, rendszerek fejlesztésére készítették, így egy kissé összetettebb az eljárás, de kis gyakorlattal ugyanilyen könnyen alkalmazható.